sâmbătă, 27 februarie 2010

SPOR 2010 – Reuniunea de planificare şi motivare a liderilor adulţi



Ca în fiecare an în luna ianuarie liderii adulţi ai centrului local au fost convocaţi la reuniunea de planificare şi motivare – Da, aţi citit bine, de motivare… - , o activitate pe care o considerăm necesară la început de an. Activitatea noastră a devenit cu timpul tot mai complexă şi calificată, obiectivele propuse, programele şi proiectele sunt dintre cele mai ambiţioase. Apoi, specific acestui inceput de an, ne aflăm la un nou schimb de generaţii şi totodată înregistrăm un aflux de adulţi care doresc să devină lideri cercetaşi. Se vede treaba că Scouting Seeds a fost un proiect foarte inspirat…

Anul acesta SPOR 2010 a avut locul de desfăşurare la cantonul silvic Milostea din comuna Slătioara, in apropiere de oraşul Horezu. 16 lideri adulţi, cei mai mulţi veniţi în organizaţie în ultimele luni, au participat la un program cercetăşesc ce a cuprins deopotrivă prezentări şi dezbateri având ca obiect programele şi proiectele noastre, managementul organizaţiei inclusiv relaţiile publice şi cele internaţionale ale centrului local cât şi momente de meritată relaxare după hike-urile destul de dificile pe Măgura Slătioarei – sâmbătă, 16 ianuarie – şi la Voineşti – duminică, 17 ianuarie, dimineaţa – locuri de un pitoresc deosebit pitoresc. Pe o vreme frumoasă dar foarte rece, sâmbătă am urcat în Măgura slătioarei de unde am admirat panorama muntilor Căpăţânii şi Parâng acoperiţi de zăpadă iar a doua zi,la voineşti, am explorat rezervaţia gelogică Şiroirile de pământ de la Slătioara iar la intoarcere am vizitat biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ridicată în secolul 17 şi restaurată în ultimii ani. Biserica este cunoscuta şi sub numele de Biserica Potecasului. Potecaşul pe care aveam să îl vedem şi pe o troiţă din apropierea bisericii şi in frescele exterioare, pe două brâuri ce înconjoară biserica era un ţăran din partea locului, călare, şi se numea simplu potecaş, adică în zilele noastre ghid sau mai degrabă călăuză. Potecaşii din partea locului i-au ajutat prin secolul 18 si mai ales 19, pe ardelenii ce veneau peste munţi ca să scape de opresiunea stăpânitorilor de atunci ai Transilvaniei. călăuzindu-i pe poteci numai de ei ştiute. Aşa au apărut comunităţile ungureneşti cum este la noi în Vâlcea cea a Vaideenilor.

Cat va fi fost de folos reuniunea de la Milostea pentru activitatea viitoare a centrului local nu o putem sti, cert este insa faptul ca pentru noii lideri adulti a fost un bun prilej ca sa ia contact cu activitatea cercetasilor din Ramnicu Valcea cu modul de organizare al grupului nostru astfel incat fiecare sa realizeze ce poate face si unde ii este locul. (N.A.)

2 comentarii: