duminică, 6 ianuarie 2008

La mulţi ani domnule prof. dr. Ion Albescu


Aşa cum am promis la lansarea site-ului nostru, vă vom face cunoscute personalităţi importante din istoria cercetăşiei vâlcene şi chiar a Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”.
De sărbătoarea Sfantului Ion dedicăm un astfel de material personalităţii domnului prof.dr. in medicină Ion Albescu, „Membru de Onoare” al organizaţiei noastre, un apropiat prieten al cercetaşilor vâlceni.
Domnul prof. Ion Albescu s-a născut la 14 februarie 1923. Primii ani de şcoală, liceul şi mai apoi studiile superioare la Facultatea de medicină le-a făcut în Bucureşti. A intrat în Mişcarea cercetaşilor în anul 1928, la vârsta de numai 5 ani. A urmat o evoluţie excepţională în profesie dar şi în …sportul ochiului ager, tirul sportiv. In anii ’50 dl. Ion Albescu era în echipa naţională de tir a României, coleg cu primul nostru campion olimpic Ion Sîrbu, care a câştigat proba de tir cu puşca la Olimpiada de la Melbourne, a XVI –a ediţie, din anul 1956.
A părăsit ţara in acei ani, stabilindu-se în Germania unde şi-a continuat drumul în profesie dar şi în sport, reprezentând ţara adoptivă cu rezultate dintre cele mai bune. In profesie a devenit un reputat medic urolog. Imediat după Revoluţia din 1989 a revenit în Râmnicu Vâlcea, unde fusese stabilit înainte de plecarea în Germania şi a început o susţinută activitate de apropiere a oraşului nostru cu oraşul Straubing din Bavaria, prin schimburi culturale ( este considerat, pe merit, „promotor al culturii vâlcene peste hotare”), vizite reciproce ale personalităţilor, ale reprezentanţilor administraţiilor publice locale. In primii ani după Revoluţie a înfiinţat împreună cu distinsa sa soţie şi cu prietenii germani, Societatea de Binefacere „Straubing” în cadrul căreia mai apoi a înfiinţat Centrul Medical cu acelaşi nume, astăzi un reputat aşezământ medical al judeţului Vâlcea.
Demonstrându-ne nouă, tuturor vâlcenilor, că nu şi-a uitat nici o clipă locurile unde s-a născut, a studiat şi a profesat, dr. Ion Albescu s-a stabilit la Râmnicu Vâlcea, unde şi-a construit o frumoasă casă cu o arhitectură pur românească ( cu pridvor oltenesc…).
Nu în ultimul rând trebuie să vă facem cunoscut că dl.prof. dr. Ion Albescu, la cei apropae 85 de ani pe care i-a adunat, este o persoană foarte activă pe plan local ( este membru al mai multor asociaţii şi organizaţii, printre altele Forumul Cultural al Râmnicului şi Clubul Rotary, al cărui preşedinte este pentru un an) dar şi pe plan naţional participand – de multe ori fiind şi organizator – la importante reuniuni ştiinţifice medicale şi nu numai.
Domnului prof. Ion Albescu i s-a conferit de către Consiliul local al Municipiului Râmnicu Vâlcea titlul de „Cetăţean de Onoare al Râmnicului”.
Incepând din anul 2002 dl. prof.dr. Ion Albescu s-a aflat alături de noi cercetaşii, ajutându-ne la organizarea şi desfăşurarea unor activităţi, prilejuri cu care ne-a împărtăşit amintirile sale din anii de cercetăşie.
Toate acestea au fost temeiurile pentru care noi l-am propus, iar Adunarea Generală a O.N.C.R. din anul 2006 l-a distins cu titlul de „Membru de Onoare” al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”
Cu ocazia zilei onomastice şi a apropiatei sărbătoriri a 85 de ani de viaţă, îi dorim domnului profesor dr. Ion Albescu multă sănătate şi împliniri în opera sa ştiinţifică şi civică, alături de toţi cei care ii sunt apropiaţi şi dragi.
La mulţi ani Domnule prof. dr. Ion Albescu!

Un comentariu: