sâmbătă, 28 februarie 2009

„În Ţara Zăpezilor” , 6-8 februarie, la cabana Mănăileasa


Anul acesta „Memorialul Robert Baden-Powell” nu a mai fost o acţiune singulară ca în anii din urmă pentru că am adunat sub acest generic toate activităţile noastre din „Luna Cercetăşiei”.

Prima dintre acestea a fost „În Ţara Zăpezilor” o reuniune de 3 zile la care au participat 32 de cercetaşi temerari şi exploratori şi liderii lor, într-o locaţie – cabana silvică Mănăileasa , la 4 km de staţiunea Voineasa, pe şoseaua ce duce spre Vidra – care, deşi în condiţii modeste, a constituit locul unei întâmplări cercetăşeşti care va râmâne ca o amintire plăcută pentru toţi participanţii. Şi este locul aici să amintim că alături de noi au fost şi câţiva adulţi, radioamatori, care ne-au ajutat la atelierul de radio, sâmbătă, în Voineşiţa – platoul vilelor din staţiunea Voineasa – şi la cabană unde a fost instalată o staţie care a lucrat non-stop pe unde ultrascurte.

Câteva cuvinte despre programul reuniunii. Fiindcă sărbătorim în această "Ziua Mondială a Cercetăşiei" am considerat că nu există prilej mai bun de evocare a personalităţii lui Robert Baden-Powell, Fondatorul sistemului de educaţie cercetăşească şi al Mişcării Mondiale a Cercetaşilor , născut în ziua de 22 Februarie. Sâmbătă, 7 februarie, am plecat în hike la Voineasa, am ajuns în platoul Voineşiţa, unde am avut ateliere de orientare, supravieţuire (printre altele cercetaşii au învăţat cum să semnalizeze aviaţiei prin bare si litere poziţia lor şi situaţiile limită în care se pot afla, şi cum să se protejeze în spaţiile închise când se produce un cutremur) şi nu în ultimul rând de radio (alfabetul Bravo, Codul Q, prescurtările, notiuni elementare despre transmiterea semnalelor radio în benzile de unde scurte şi ultrascurte). Folosim acest prilej pentru a mulţumi familiei Tudoroiu, tatăl şi fiul, adică lui Ligian – yo7gnl şi mai tânărului Dragoş – yo7jnl, aspiranţi întru cercetăşie (vor rosti legământul în curând ca membri ai nou înfiinţatei unităţi „Phoenix”, şef unitate Adi Jidoveanu – yo7hkr). Ligian i-a dotat pe cercetaşi cu staţii portabile, astfel că fiecare patrulă din cele 5 prezente la Mănăileasa au avut pe traseul hike-ului staţii şi au comunicat cu liderii adulţi rămaşi, cum era şi normal, un pic mai în urmă.

Ce s-ar mai putea spune despre ce a mai fost la Mănăileasa?!...Că nu a contat faptul ca am stat cam înghesuiţi, că a fost cald, lemnele ne-au fost pregătite de pădurarul Florin, o gazdă discretă dar foarte primitoare (de altfel Florin şi cei de la Obştea de Moşneni „Runculeţu”

ne-au invitat să venim la vară la ei, locul este foarte bun pentru un camp, aviz amatorilor din alte centre), că la un moment dat duminică dimineţa aveam printre noi un grup de vreo 7 radioamatori (sunt extraordinari radioamatorii, au ceva de cercetaşi în ei...), radioamatori foarte fericiţi să constate că Paul, cercetaş temerar şi câţiva colegi de-ai lui s-au hotărât să se facă, aţi ghicit, radioamatori. Să nu omitem să vă spunem că cei trei exploratori adică Oana, Diana şi Călin au lucrat la propriu cu temerarii – jocuri, concursuri, animaţie –, şi încet-încet se califică ca lideri care vor lucra, suntem siguri, cu mare succes în structurile O.N.C.R.

Cam asta a fost prima acţiune a Memorialului Robert Baden-Powell de anul acesta, şi, la final, cu toţii ne-am zis: - Să se facă şi la anu’!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu